Luchtweerstand tijdens een klim

Dat aerodynamica belangrijk is tijdens het fietsen is alom bekend. Maar vaak krijgen wij de vraag: “Hoe relevant is aerodynamica tijdens een klim?” Dit is een interessante vraag, omdat bij het klimmen enerzijds de snelheid lager is, wat aerodynamica minder belangrijk maakt, maar de meeste rijders leggen tijdens hun klim de handen boven op het stuur, wat een veel minder aerodynamische vorm geeft. Wat weegt het meeste mee?

Wij hebben een klein experiment gedaan om antwoord te geven op deze vraag. We hebben drie houdingen op verschillende snelheden in de windtunnel gezet, om te kijken wat de impact is op snelheid bij vergelijkbare kracht (in watt). 

De drie houdingen zijn in de drops, op de hoods en met de handen in het midden bovenop (tops). Klim snelheden verschillen van 6 km/h voor beginners op een alpencol, tot 22 km/h voor Steven Kruiswijk op de Col de l’Iseran tijdens de Tour de France in 2019.

Steven Kruiswijk had ruim 400 Watt nodig om de snelheid van 22 km/h te halen, ervan uitgaande dat hij zijn handen boven op het stuur (tops) had. Bij een andere houding zou hij de met dezelfde snelheid maar met minder vermogen (Watts) kunnen klimmen. Voor de Col de l’Iseran (7%), zou hij tot 29 Watt kunnen uitsparen (~7%). Bij een minder steile klim van 3.5%, zou hij met een meer aero houding maar liefst 19% kracht kunnen uitsparen.

Kracht nodig om een berg van 3.5% en 7% te beklimmen met drie fietshoudingen en een snelheid van 30 km/h (3.5%) en 22 km/h (7%)
 
 
 
En voor de gewone sterveling die zo’n 200 Watt kan leveren? Met die 200 Watt kruipen we Col de l’Iseran op met een snelheid van 12 km/h. In aero houding gaat daar maar 5 Watt vanaf (~2%). Als we die 200 Watt leveren tijdens een klim van 3.5% is onze snelheid ongeveer 19 km/h. In aero houding kunnen we dan met 9% minder kracht met dezelfde snelheid omhoog.

Kracht nodig om een berg van 3.5% en 7% te beklimmen met drie fietshoudingen en een snelheid van 19 km/h (3.5%) en 12 km/h (7%)
 
 
Dus, als jij de volgende keer schrapend een alpencol op ploegt met 8 km/h en je drukt maakt over je houding, laat het lekker los en focus je op je comfort. Ga je echter – net als Steven Kruiswijk op de Iseran – voor de KOM op strava en ben je niet te stoppen, dan kan je misschien toch beter even op je houding letten.

Related Posts

CyclingCalculator

How often do you ask yourself questions like: What if I would be 10% more aero? What if I lose those 2 kilograms? How much

Read More »